Christelijke inspiratie

De christelijke inspiratie ligt aan de grondslag van Beschut Wonen Waasland. Als christelijke organisatie geloven we in de originaliteit en de unieke waarde van elk mens. Iedereen is niet gelijk maar wel gelijkwaardig. Daarom hanteren we het christelijke mensbeeld met fysieke, psychische, sociale en existentiële componenten. Hierbij zijn we solidair met en kiezen we partij voor de meest kwetsbaren in de samenleving.

De beheerders bevestigen dat zij ernaar streven de instelling vanuit de christelijke inspiratie uit te bouwen, in dienst van de patiënten en hun familie, met respect voor hun levensovertuiging. Daarom onderschrijft ook elk personeelslid deze fundamentele doelstellingen te zullen vrijwaren, hetzij door er bewust aan mee te werken, hetzij door loyaal het christelijke karakter van de instelling te eerbiedigen.

Ons streefdoel

Het is onze intentie psychiatrische zorg te verlenen op maat van de bewoner en volgens zijn eigen behoeften en mogelijkheden. Bij de aangeboden zorg houden we rekening met de bewoner zijn leeftijd, het ziektebeeld, zijn sociale en familiale context en met de huidige wetenschappelijke inzichten en actuele gezondheids-economische mogelijkheden.

Als project beschut wonen willen we deskundige ondersteuning aanbieden. We beogen een totaalzorg: aanmelding, informatie, activering, begeleiding, dagbesteding, contact met het sociale netwerk, bescherming en doorverwijzing. We streven ernaar doorheen de verschillende fasen van het zorgproces continuïteit en doorzichtigheid te realiseren.

Netwerk

De aangeboden zorg is een continu gebeuren met een breedspectrum en multidisciplinair aanbod. Daarom willen we ons als BW engageren tot het uitbouwen van een woonvorm binnen de geestelijke gezondheidszorg waarin de zorg voor de bewoner en zijn omgeving centraal staat. Als streefdoel houden we voor ogen dat bewoners optimaal moeten kunnen functioneren binnen een steeds veranderende maatschappij.

Oog voor alle aspecten

Kwaliteitszorg vereist een gemeenschappelijke inspanning van alle teamleden.

We willen bovendien de bewoner en zijn directe omgeving (partner/familie) bij de zorg betrekken en waar mogelijk inspraak verlenen. Zij hebben recht op eerlijke informatie, rekening houdend met hun bevattingsvermogen en draagkracht. Het respect voor het zelfbeschikkingsrecht en de autonomie is daar onlosmakelijk mee verbonden.

Daarnaast streven we ernaar de privacy van de bewoner tijdens zijn verblijf maximaal te garanderen.

Betrokkenheid

Een goede samenwerking, openheid, luisterbereidheid, waardering en respect tussen de medewerkers zijn noodzakelijke voorwaarden voor een optimaal functioneren vanuit alle geledingen.

Het is belangrijk dat medewerkers zich betrokken voelen, het nodige vertrouwen krijgen en er voldoende kansen tot bijscholing zijn. En dit alles in een klimaat van overleg, waar verantwoordelijkheid en initiatief beloond worden, waar er geëvalueerd wordt en waar medewerkers en leidinggevenden regelmatig in dialoog gaan om samen toekomstgericht elkaars competenties verder te ontwikkelen.